Les Maladières liggen in de gemeente Chambolle Musigny naast Monts Batons. Stokken zijn in 1972 geplant. Deze 2018 is al heerlijk toegankelijk en mooi fris. Zwier en plezier voor een relatief redelijke (bourgogne)prijs. Aanrader!
Van topproducent Heiner Sauer, de biologische Pfalz Trocken ‘Cana’ gemaakt van sauvignon, riesling en grauburgunder.
Geurig, sappig, mooi fris. Dorstlessend aperitief en geweldig aan tafel bij vis- of voorgerechten.
Loepzuiver, mineraal , verfijnd en bijna teer droog. Compact wit fruit. Kalk, rokerig, licht kruidig. Tintelende zuren. Echte terroirwijn.
Clemens Busch, misschien wel de beste producent van de Mosel.
Instapper Premiers Pas (bijna 100% carignan, 100% macération carbonique) is vlekkeloze vin nature: barst van het rinsige fruit, (frambozen, dikke kersen, kleine pruimpjes) en vreugdezuren. Fris, kruidig, sloksloksoepel
In 2021 Corbières Rouge ‘Corps à Corps’ (syrah met snuf carignan) zijn ook Jurawortels van Dominique proefbaar: licht, zacht, elegant, rins fruit, ongerept, bodem.....
Heel toegankelijk in warm 2019 met volop braam, gekonfijte framboosjes, pittig pepertje, viooltjes. Zacht, rijkelijk gevuld, gul met heerlijke zowel voor de Bourgondische, biodynamische stijl van La Cabotte als silexbodems van Uchaux kenmerkende fraicheur en élégance. Gaat ook nog járen mee.
Van koele klei/kalk in Zellenberg, terroir à riesling par excellence. Vanaf oogst 2018 is dorpsnaam Zellenberg op etiket verboden, nu is AmZelle de naam......
9 DGH 2018 (over de 2016): "Lees over Sauer ook bij zijn Cana. Behalve de nieuwsgierigheid ook de dorst opgewekt. Dan verder met deze Gleisweiler Buntsandstein. Rookkringeltjes puffend, hooiig, koel geel fruit, een piezeltje kiezel en een appel die niet ver van de boom valt en zodoende lekker van de schaduwkoelte blijft genieten."
In Riesling Trocken ‘Kalkfels’ ruik je niet gelijk riesling, meer zachte kalk, specerijen (laos?), rijkdom 2019 (die Neue Welt?). Tedere zuren, volume. Gaat 10 jaar mee.
Biologisch-dynamisch. * Komt in mei weer binnen *
Een al in de 50+ akker beklonken liefde tussen riesling en gewurztraminer. Kruiden, bloemen, limoen, amandel. Heel mineralig, ziltig, làng. Bij schaal- en schelpdieren of een groentegratin.
Nu bijna elk resto, iedere wijnbar wijn uit de Jura voert, tijd om bij zuidelijke buur Savoie te kijken voor kwiek authentiek bergwit en steeds beter rood. Rond de Mont Granier ontwapenende natuurwijnen van broers Giachino zoals de Monfarina 2018 (80% jacquère, 20% verdesse) direct van ‘t vat sur lie op fles. Licht, rins, flonkerend, lychee, bergkaas, peper. Zálig.
Barst van het fruit. Pruim, aardbei, volzacht sappig en heerlijk fris.
Rapportcijfer DGH 8,5. Eens doen in plaats van dure basisbourgogne. Aan tafel een alleskunner...